sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Cuvinte care descurajeaza

" Nu vrei sa-i spui copilului tau astfel de cuvinte, si nici oricui altcuiva !". Iata doar cateva din cuvintele sau frazele care descurajeaza.
* Timpitule!
* Prostule!
* Lenesule!
* Nebunule
* Bolnavule
* Taca-ti gura!
* Neajutoratule
* sa-ti fie rusine
* Nu fi copil.
* Nu mai boci.
* Fii dragut. (ofera copilului mesajul ca nu este dragut.)
* Hai, lasa-ma sa fac eu asta.
* Grabeste-te.
* Taci din gura
* Fii atent.
* De ce nu poti lua note asa cum ia sora ta mai mare?
* Platesc atat de mult pentru edcatia ta. Si acum asa note proaste!
* De ce te duci la scoala, doar ca sa-ti mananci pachetul?"
Este usor de extins aceasta lista a cuvintelor si a frazelor descurajatoare, de fapt atat de usor, incat putem trage concluzia ca mare parte a limbajului pe care il utilizam in comunicare este in mod neconstient descurajator, deprimant, pe alocuri violent si alieneaza viata, impiedicandu-ne astfel in stabilirea unui sentiment al comuniunii si a conexiunilor empatice intre noi. Mare parte din ceea ce ne spunem unii altora este foarte judicativ, si dupa cum stim , nimanui nu-i place sa fie judecat. Decat sa blocam dialogul cu partenerul de discutie oferindu-i sfaturi , mai bine sa ascultam empatic fara sa judecam pana cand conexiunea a fost stabilita. Odata conexiunea stabilita, daca cealalta parte doreste sfaturi, putem face o cerere pentru a afla daca doreste sau nu sa asculte ceea ce noi avem sa-i oferim. Si daca esti de partea care primeste un sfat, cum se intampla de obicei, decat sa te superi, mai bine il privesti din punctul de vedere al celeilalte persoane, ca a vrut sa isi indeplineasca o nevoie proprie, accea de a fi de folos.
Si inca un lucru despre sfat:
,, Este pe gratis, si nu esti obligat sa il accepti".

Sursa: http://www.psihoconsult.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca imi cititi gandurile si ideile! Astept cu mult interes comentariile dumneavoastra!Va multumesc pentru vizita si va mai astept!