sâmbătă, 5 decembrie 2009

Mos Neculai




In seara asta de 5 spre 6 decembrie vine Mos Nicolae. Obiceiul de a lasa cadouri in ghetutele copiilor este foarte vechi. Dar cine este el de fapt? Este un batran cu barba alba si vine cu o sanie trasa de reni. Se spune ca pe 6 decembrie el isi scutura barba si trebuie sa ninga. In Germania este cunoscut sub numele de Nikolaus, Sinterklaas in Belgia si Tarile de Jos si Kleeschen in Luxemburg.

Nicolae s-a nascut in cetatea Patara, in Asia. A fost iubitor de Dumnezeu din copilarie. Dupa ce a ramas orfan, si-a impartit toata averea saracilor. Aceasta este una dintre multele fapte bune facute de el. El facea multe minuni: vindeca boli incurabile, oprea prin rugaciune si post furtuna pe mare etc. Din acest motiv era numit Sfantul Nicolae Facatorul de Minuni.

Legenda spune ca Sfantul Nicolae ajuns episcop a ajutat o familie de nobili saraci. Cum zestrea era cea mai importanta in acele timpuri, cele 3 fete ale nobilului nu se puteau marita. Nobilul se hotarase sa le vanda pe fete. Nu l-au induplecat nici plansetele si rugamintile lor si ale mamei. Afland situatia, Sfantul Nicolae a lasat la usa lor un saculet cu aur. Astfel fata cea mare s-a putut marita si pleca de acasa. La fel a facut si in anul urmator pentru cea de a 2-a fata care ajunsese la varsta maritisului. Vrand sa stie cine ii ajuta, tatal fetelor s-a ascuns sa il surprinda. Dar Nicolae l-a vazut si s-a urcat pe casa, dand drumul saculetului cu aur prin horn intr-o soseta pusa la uscat in dreptul sobei.

Sfantul Nicolae a murit in manastirea Sion unde a a fost inmormantat pe 6 decembrie 352. Trupul lui a fost ulterior mutat la Bari, in Italia. Este sarbatorit in aceasta zi de bisericile ortodoxe si catolice. In dimineata acestei zile copii dau fuga la ghetutele atent pregatite de cu seara sa vada daca Mos Nicolae le-a lasat ceva. El nu uita pe nimeni, nici chiar pe parinti. Dar spre deosebire de Mos Craciun, el nu se arata niciodata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca imi cititi gandurile si ideile! Astept cu mult interes comentariile dumneavoastra!



Va multumesc pentru vizita si va mai astept!